Category Archives: Програми

Марш за женски права: Ти не си виновна!

Марш за женски права: Ти не си виновна!Вчера, со почит кон досегашните победи на жената за родовата еднаквост, но свесни за општествените појави и системски недостатоци кои го загрозуваат нашето постоење како слободни, еднакви, достоинствени и безбедни, марширавме под слоганот „Ти не си виновна!“ Во прилог галерија од Маршот за женски права: Ти не си […]

Shënimi i 8 MARS-it me MARSH për të DREJTA ТË GRAVE!

Në 8 mars, me respekt ndaj fitoreve të deritanishme të gruas për barazi gjinore, por të vetëdijshëm për dukuritë shoqërore dhe mangësitë sistemore të cilat rrezikojnë ekzistencën tonë si të lirë, të barabartë, me dinjitet dhe të sigurtë, këtë vit marshojmë nën slloganin „Ti nuk je fajtore!“ 8 Marsi është dita kur e festojmë çdo […]

Mediаt me ndjeshmëri gjinore për barazinë gjinore në shoqëri

shkarko publikimin Barazija-gjinore-ne-medie-1-2-3Download Iniciativa qytetare e femrave ANTIKO Analizë e monitorimit tëRaportimi i balancuar gjinor në mediet:Përse është i nevojshëm dhe çfarë është gjendja momentale? Mediet si mjete të informimit publik, kanë ndikesë të rëndësishme në formimin e mendimit publik për fusha konkrete, si dhe për ngritjen e vetëdijes publike për çështje thelbësore në shoqërinë. Duke e […]

Презентирани резултатите од спроведеното истражување Општина ТЕАРЦЕ

Соопштување на резултатите од истражувањето и јавна дебата презентирани резултатите од спроведеното истражување (15.10.2019)Женска граѓанска иницијатива АНТИКО, во соработка со презентирани резултатите од спроведеното истражување организираше настан на кој беа презентирани резултатите од спроведеното истражување за да се идентификува нивото на соработка на општината со граѓаните и невладини организации. На настанот беа присутни градоначалникот г. […]

Prezentimi i rezultateve në komunen e TEARCËS

Komunikim i rezultateve te hulumtimit dhe debat ne komunen e TEARCES (15.10.2019)Iniciativa Qytetare e Femrave ANTIKO, në bashkëpunim me Komunën e TEARCË-s organizoi ngjarje, ku u prezentuan rezultatet e hulumtimit te realizuar per identifikimin e nivelit te bashkepunimit te komunes me qytetarët dhe OJQ. Ne ngjarje ishin prezent Kryetari i komunes z. Isen Asani, kryetari […]

ЖЕНИТЕ И ОПШТЕСТВОТО – РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ – УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА НА ЖЕНИТЕ

ЖЕНИТЕ И ОПШТЕСТВОТО – РОДОВА РАМНОПРАВНОСТ – УНАПРЕДУВАЊЕ И ЗАШТИТА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА НА ЖЕНИТЕ Програмата “Жените и општеството” дава одговор на влијанието на патриархалниот, менталитет и наметнувањето на традиционалните вредности и стереотипи кои ги потиснуваат жените во маргините на општествените процеси.   Цели:Иницијативите на Антико во рамките на оваа програма се насочени кон создавање […]

ЈАКНЕЊЕ НА ОРГАНИЗАЦИСКИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНИ КАПАЦИТЕТИ НА ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖЕНСКИ ГРУПИ

Долгорочни цели на програмата: Ефективно и ефикасно женско/граѓанско движење Развој на демократските процеси и цивилното општество Програмски цели: Влијание и поддршка за зголемувањето и зајакнувањето на организациските, институционалните и техничките капацитети на женските и младинските групи кои работат во областа на мировните иницијативи, изградбата на заедницата , интеретнички релации, човековите права /женските права и потикнувањето […]

Одржан е четвртиот граѓански собир.

Карпош 15/12/2017 Во склоп на проектот „Здружени сили за заеднички нтереси“ – Joint Forces for Common Interests, финансиран од Европската Унија во општина Карпош одржан е четвртиот граѓански собир на тема – Одредување на нацрт план на активности за застапување за решавање на проблемите од одбраните приоритетни подрачја и одредување на извори на информации.Проектот го […]

Граѓански собир во Општина Карпош

КАРПОШ НА 15/12/2017 ГРАЃАНСКИ СОБИР Граѓански собир во Општина КарпошНа 15/12/ 2017- петок со почеток во 10 часот ќе се одржува четвртиот Граѓански собир во општина Карпош, Ги покануваме жителите од општина Карпош и сите засегнати страни (особено локални граѓански организации) да земат учество во собирот. Собирот се организира во склоп на проектот „Здружени сили […]

КАНАТЛАРЦИ – О. ПРИЛЕП 07.12.2017

Во рамките на меѓународната кампања „16 дена активизам против насилтво врз жени и девојчиња“ Женската граѓанска иницијатива АНТИКО во ОУ„Кирил и Методиј“ спроведе работилница со жени од рурални средини на тема: „Облици на насилство врз жените и домашното насилство и мерки на заштита“.Кампањата е финансиски поддржана од институционалните грантови на#Civicamobilitas.

Translate »